2022-11-19

"BBC": MH17: ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΒΡΗΚΕ ΟΤΙ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

  

MH17: Τρεις ένοχοι καθώς το δικαστήριο βρήκε ότι ομάδα ελεγχόμεη από τη Ρωσία κατέρριψε το αεροπλάνο

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

Δύο άτομα επιθεωρούν μια ανακατασκευή των συντριμμιών MH17Πηγή εικόνας, Reuters, Λεζάντα εικόνας:
Στους δικαστές παρουσιάστηκε μια ανακατασκευή των συντριμμιών MH17 ως μέρος της δίκης για τη δολοφονία



Των Anna Holligan & Kate Vandy.

BBC News

Ολλανδικό δικαστήριο έκρινε ένοχους για φόνο τρεις άνδρες που κατέρριψαν επιβατικό αεροσκάφος πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014, σκοτώνοντας 298 ανθρώπους.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ένας πύραυλος ρωσικής κατασκευής που προμηθεύτηκε από τη Ρωσία και εκτοξεύτηκε από ένοπλη ομάδα υπό ρωσικό έλεγχο κατέρριψε την πτήση MH17.

Οι άνδρες -δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός- κρίθηκαν ερήμην ένοχοι και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Ένας τρίτος Ρώσος αθωώθηκε.

Η επίθεση με πυραύλους ήταν ένα από τα πιο διαβόητα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία προτού οι καταγγελίες για φρικαλεότητες εκεί γίνουν σχεδόν καθημερινή πραγματικότητα.

Πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων πιστεύουν ότι εάν ο κόσμος είχε αντιδράσει διαφορετικά και είχε λάβει μια πιο σκληρή στάση κατά της Ρωσίας πριν από οκτώ χρόνια, η εισβολή στην Ουκρανία και η γεωπολιτική αστάθεια που ακολούθησε θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ήταν σκόπιμη η κατάρριψη ενός αεροπλάνου, παρόλο που οι τρεις που κρίθηκαν ένοχοι είχαν σκοπό να καταρρίψουν ένα στρατιωτικό και όχι ένα πολιτικό αεροσκάφος.

> Ο Igor Girkin, ο στρατιωτικός ηγέτης της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, καταδικάστηκε για την ανάπτυξη του πυραύλου και την αναζήτηση ρωσικής βοήθειας

> Ο Sergei Dubinsky βρέθηκε ότι διέταξε και επέβλεπε τη μεταφορά του εκτοξευτήρα πυραύλων Buk

> Ο Leonid Kharchenko βρέθηκε ότι επέβλεπε τον Buk, ενεργώντας σύμφωνα με τις οδηγίες του Dubinsky.

Ο Oleg Pulatov ήταν ο μόνος από τους τέσσερις κατηγορούμενους που είχε νομική εκπροσώπηση στη δίκη. Οι δικαστές τον αθώωσαν, αν και διαπίστωσαν ότι γνώριζε για τον πύραυλο.

Στις 17 Ιουλίου 2014, 298 άτομα, μεταξύ των οποίων 80 παιδιά και 15 μέλη πληρώματος, επιβιβάστηκαν στην πτήση 17 της Malaysia Airlines με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ.

Το αεροπλάνο ταξίδευε στα 33.000 πόδια πάνω από την Ουκρανία. Ήταν οι πρώτες μέρες των προσπαθειών της Ρωσίας να ελέγξει τμήματα της χώρας.

Εκείνη την εποχή, αυτή ήταν μια ζώνη σύγκρουσης σχετικά χαμηλού επιπέδου, αλλά οι μάχες είχαν επεκταθεί πρόσφατα στον αέρα. Τους προηγούμενους μήνες καταρρίφθηκαν αρκετά στρατιωτικά αεροπλάνα.

Σε απάντηση, η Ουκρανία έκλεισε τον εναέριο χώρο σε χαμηλότερα υψόμετρα - έως και 32.000 πόδια. Όμως τα αεροπλάνα εξακολουθούσαν να διασχίζουν τη χώρα.
 

Χάρτης που δείχνει τη διαδρομή της πτήσης MH17.



Το Boeing 777 της Malaysia Airlines πετούσε 1.000 πόδια πάνω από αυτόν τον περιορισμένο εναέριο χώρο.

Στις 13:20 GMT, έχασε την επαφή με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

Από τους 298 επιβαίνοντες από 17 χώρες, 196 ήταν από την Ολλανδία, 43 από τη Μαλαισία, 38 από την Αυστραλία και 10 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν γεμίσει για ονειρεμένες διακοπές, ένα συνέδριο για το Aids, οικογενειακές συγκεντρώσεις και πολλά άλλα. Αστραπιαία, όλα τα σχέδια για το μέλλον εξαφανίστηκαν.

«Μου λείπουν ακόμα», λέει η Silene Fredriksz, με τους τοίχους της στολισμένους με στιγμιότυπα του γιου Bryce και της κοπέλας του Daisy. Το νεαρό ζευγάρι κατευθυνόταν στο Μπαλί, ένα κέρασμα μετά από μια δύσκολη χρονιά.

Το 2022 και η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο άνοιξε ελάχιστα επουλωμένες πληγές.
 

Silene, Λεζάντα εικόνας:
Η Silene Fredriksz έχασε τον 23χρονο γιο της όταν το MH17 καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία.



«Ήταν σπαρακτικό για εμάς», λέει η Silene. Είναι πεπεισμένη ότι η τρέχουσα σύγκρουση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ο κόσμος είχε ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή το 2014.

"Ο Πούτιν δεν έχει σταματήσει ποτέ και δεν έχει σταματήσει ποτέ. Και δεν θα σταματήσει μέχρι να σταματήσει", είπε η Σιλέν. Ελπίζω ο κόσμος να ξυπνήσει τώρα, γιατί το ξέραμε ήδη πριν από οκτώ χρόνια».

Η Ρωσία αρνιόταν πάντα οποιαδήποτε ανάμειξη και αντ' αυτού εξέδιδε μια σειρά εναλλακτικών θεωριών - υποδηλώνοντας ότι ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος εκτόξευσε τον πύραυλο ή ότι οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες, και σε ορισμένες περιπτώσεις κατασκεύασαν στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Αυτά με τη σειρά τους απομυθοποιήθηκαν επιμελώς με υλικό που συγκεντρώθηκε από μια ομάδα διεθνών ερευνητών και απορρίφθηκαν από το ολλανδικό δικαστήριο.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η αποσύνθεση του αεροπλάνου στον αέρα προκλήθηκε από την έκρηξη μιας ρωσικής κεφαλής τύπου 9N314M που μεταφέρθηκε στον πύραυλο 9M38M1, που εκτοξεύτηκε από το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας ένα σύστημα πυραύλων Buk.

Ο Έλιοτ Χίγκινς, ιδρυτής της ερευνητικής πλατφόρμας Bellingcat, εμβάθυνε στα αποδεικτικά στοιχεία ανοιχτού κώδικα. Η ομάδα του εντόπισε δεσμούς με την 53η Ταξιαρχία Αντιαεροπορικών Πυραύλων της Ρωσίας και διέρρευσε 200 αναρτήσεις στρατιωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα και το ρόλο πολλών μελών της μονάδας που εδρεύει σε ρωσικό στρατώνα στο Κουρσκ. Η Bellingcat μοιράστηκε τα ευρήματά της με τους Ολλανδούς εισαγγελείς. Πιστεύει ότι η δίκη έχει αποκαλύψει αδιαμφισβήτητη απόδειξη της εμπλοκής της Ρωσίας.

«Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο, και ειδικά με μια ένοχη ετυμηγορία», μας είπε ο Έλιοτ, «όποιος θα ισχυριζόταν ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται σε αυτήν την κατάρριψη είναι πραγματικά γελοίος».

Νταίζη και Μπράις Πηγή εικόνας, Σιλέν Φρέντρικς Λεζάντα εικόνας:
Η Νταίζη και ο Μπράις κάθονταν στη σειρά 17 όταν το αεροπλάνο καταρρίφθηκε.



Με βάση τα ευρήματά του, ο Έλιοτ Χίγκινς πιστεύει ότι τα γεγονότα του 2014 και του 2022 είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

"Οι άνθρωποι απλώς έκλειναν τα μάτια σε αυτό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αισθάνονταν άνετα να φωνάζουν τη Ρωσία με έναν τρόπο που πραγματικά θα έπρεπε να είχαν κάνει. Και δεν αντέδρασαν με τον τρόπο που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την εισβολή το 2022. Νομίζω Θα έπρεπε να είχε υπάρξει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, θα έπρεπε να υπήρχαν περισσότερες κυρώσεις, θα έπρεπε να υπάρξει μια ισχυρότερη απάντηση από ό,τι είδαμε τότε. Θα μπορούσαν να υπάρξουν προληπτικά μέτρα που θα είχαν σώσει πολλές ζωές».

Η δίκη ήταν μια ευκαιρία να διακοπεί η ρωσική παραπληροφόρηση. Οι δικαστές απέρριψαν μια εναλλακτική εκδοχή των γεγονότων που προώθησε ο κατασκευαστής πυραύλων Buk Almaz-Antey ως παραποιημένη και όχι ανεξάρτητη.

"Υπήρχε η ίδια η καταστροφή. Αλλά η επόμενη καταστροφή, θα έλεγα, ήταν ότι η Ρωσία δεν συνεργάστηκε ποτέ. Και αυτό μας έφερε επιπλέον πόνο σε όλους. Και γιατί ήταν απαραίτητο; Απλώς πείτε συγγνώμη", μας λέει ο Χανς ντε Μπορστ, καθώς μας δείχνει φωτογραφίες διακοπών της 17χρονης κόρης του Elsemiek.

Έλσεμιεκ Πηγή εικόνας, Χανς ντε Μπορστ, Λεζάντα εικόνας:
Το μοναχοπαίδι του Χανς ντε Μπορστ, Έλσεμιεκ, επέβαινε στην πτήση MH17.



Κρατάει σφιχτά τις αναμνήσεις, καθώς και το διαβατήριο και την κάρτα επιβίβασης του Έλσεμιεκ, που ανασύρθηκαν άθικτα από τα συντρίμμια.

Οι οικογένειες στο επίκεντρο της καταστροφής του MH17 επένδυσαν την πίστη τους στην έρευνα που ηγήθηκε από την Ολλανδία.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα», λέει στωικά, «γιατί είναι αυτό το αίσθημα δικαιοσύνης που πρέπει να αποδοθεί σε έναν κόσμο που σκοτώνει ανθρώπους που μόλις πάνε διακοπές. Δεν υπάρχει πια. Οπότε, το να σου φέρουν δικαιοσύνη από τόσους πολλούς ανθρώπους δίνει ένα καλό συναίσθημα και ελπίζω ότι θα δώσει λίγη ησυχία σχετικά με αυτό το θέμα."

Συγκεντρώνοντας ενδείξεις, όπως υποκλοπές τηλεφωνημάτων, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, ακόμη και μεταλλικά θραύσματα που βρέθηκαν στα σώματα του πληρώματος, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν τον τύπο του όπλου, να παρακολουθήσουν τη διαδρομή του - από στρατιωτικό στρατώνα στη Ρωσία, πέρα ​​από τα σύνορα στον τόπο εκτόξευσης στην ελεγχόμενη από τους φιλορώσους αυτονομιστές ανατολική Ουκρανία - και εντοπίστε βασικούς υπόπτους.

Είναι τρεις Ρώσοι και ένας Ουκρανός. Ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι ο Igor Girkin, ο οποίος σύμφωνα με τους εισαγγελείς είναι πρώην συνταγματάρχης της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τη νομική διαδικασία και όλοι οι ύποπτοι αρνήθηκαν να εμφανιστούν στο δικαστήριο. Μόνο ένας, ο Oleg Pulatov, χρησιμοποίησε μια ομάδα Ολλανδών δικηγόρων για να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο.

Η απόφαση είναι απίθανο να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης για αυτήν τη μαζική δολοφονία, αλλά η έρευνα δημιούργησε ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό αρχείο και παρείχε στις οικογένειες λίγη ηρεμία.

"Δεν θα πάρουμε ποτέ πίσω τα παιδιά μας", δέχεται η Silene Fredriksz, "αλλά... χρειαζόμαστε την αλήθεια. Και χρειαζόμαστε δικαιοσύνη. Αυτό είναι ένα μικρό μέρος της δικαιοσύνης μας."

Ο Hans de Borst στέκεται δίπλα στη θάλασσα, Λεζάντα εικόνας:
«Εάν δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, τότε δεν υπάρχει πια η αίσθηση ενός καλού κόσμου», λέει ο Hans de Borst.





ΠΗΓΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
"BBC"
https://www.bbc.com/news/world-europe-63637625
 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
"GOOGLE"
https://www-bbc-com.translate.goog/news/world-europe-63637625?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp