2022-01-12

"FACEBOOK" - GIORGOS IERODIAKONOS: “…ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ… ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ… ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΝΑΣ «ΛΟΓΙΚΟΣ» ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ ΕΞΟΦΘΑΛΜΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ….” - “…ΑΝ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΜΟΖΟΥΣΑ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ….”

 

Giorgos Ierodiakonos - 2022-01-09 15:06:00


Αποφάσισα χθες να αφιερώσω μερικές ώρες από την πεζή ζωή μου, μήπως και καταλάβω πώς και υπό ποίες συνθήκες ένας «λογικός» άνθρωπος χάνει το αυτεξούσιο και την κριτική του σκέψη και παραδίνεται ολόψυχα σε μια θεωρία συνομωσίας εξόφθαλμα ψευδή και κατασκευασμένη.
Κάθισα και παρακολούθησα λοιπόν καμιά δεκαριά βίντεο, απ’ αυτά που κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες στο διαδίκτυο. Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω, αλλά ετούτη τη φορά η έρευνα μου ήταν πολύ πιο επισταμένη.
Παρατήρησα λοιπόν τα εξής:
Πρώτον: Όλα αυτά τα βίντεο –ή τουλάχιστον τα περισσότερα- μας έρχονται από Αμερική μεριά.
Δεύτερον: Οι βασικοί επινοητές αυτών των θεωριών δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάκτυλα του ενός χεριού. Όλα τα άλλα είναι απλές επαναλήψεις (παπαγαλία) εκείνων των θεωριών, όπου όμως η κάθε επανάληψη προσθέτει και τα δικά της «στοιχεία», απλά για να διαφοροποιηθεί από το πρότυπο (Εδώ στην Ελλάδα περιορίζονται απλά στην πιστή παπαγαλία, αναπαράγοντας εκείνα τα βίντεο, προσθέτοντας μόνο τον απαραίτητο υποτιτλισμό).
Τρίτον: Καμία άλλη πηγή δεν υπάρχει προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών τους, παρά μόνο οι βαρύγδουπες δηλώσεις των αρχικών επινοητών. Ακόμα κι εκείνοι επικαλούνται ο ένας τον άλλο. Καμία άλλη παραπομπή ή αναφορά σε πραγματικά στοιχεία, και φυσικά καμία απόδειξη.
Τέταρτον: Τόσο εκείνοι (οι επινοητές της θεωρίας) όσο και πολλοί από τους παπαγαλίζοντες, γράφουν σχετικά βιβλία και τα διακινούν στο διαδίκτυο. Είναι προφανές λοιπόν ότι βασική ανάγκη επινόησης αυτών των ιστοριών είναι η ιδιωφέλεια.
Πέμπτον: Η θεωρία είναι περίτεχνα κατασκευασμένη και σερβιρισμένη, με έντονο το στοιχείο της υπερβολής, ακριβώς για να εξάρουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού.
Έκτον: Είναι τόσο έντονος και εμφανής ο παραλογισμός στην όλη πλοκή της επινοούμενης ιστορίας, που εύκολα καταπέφτει στη αντίληψη ενός λογικού ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που την πιστεύουν δεν είναι λογικοί; Όχι! Διότι τι σημαίνει «λογική» άραγε; Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του «λογική». Οι επινοητές των θεωριών αυτών δεν απευθύνονται στον μέσο άνθρωπο. Έχουν το δικό τους κοινό. Του οποίου βέβαια, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές ελέγχουν και κατευθύνουν σε ένα καθεστώς απόλυτης χειραγώγησης.
Έβδομο: Όλο αυτό το περιβάλλον μαζικής παράκρουσης ευδοκιμεί και αναπαράγεται αποκλειστικά και μόνο μέσω και εξ αιτίας των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Έξω απ’ αυτό το περιβάλλον (δηλαδή στον πραγματικό κόσμο) θα ήταν αδιανόητη η επικράτηση τέτοιων θεωριών. Τουλάχιστον στον βαθμό που συμβαίνει σήμερα.
Όγδοο: Βασικοί υπαίτιοι και στηλοβάτες αυτού του φαινομένου είναι ακριβώς εκείνοι που καταγγέλλουν υποκριτικά οι επινοητές αυτών των θεωριών. Δηλαδή οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Google, Youtube, Facebook κλπ). Στην ουσία δηλαδή, οι υποτίθεται «αντισυστημικοί» και «επαναστάτες» του διαδικτύου, αποτελούν τα βασικά έμβολα του Συστήματος που υποκριτικά καταγγέλλουν. Το ίδιοι και οι αφελείς ακόλουθοί τους.
Ένατο: Κάποιοι «ακραίοι» και εξωφρενικοί όροι που χρησιμοποιούνται σ’ αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, όπως «μετάνθρωπος», «μαζάνθρωπος» κλπ. τείνουν να καταστούν πραγματικοί και στον αληθινό κόσμο. Όχι με τον τρόπο που τον περιγράφουν οι πονηροί συνομωσιολογούντες, αλλά ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση. Οι ίδιοι, σε αγαστή συνεργασία με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είναι οι υπαίτιοι και πρωταγωνιστές σ’ αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο. Καθότι, πράγματι οι οπαδοί τους κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν ως τοιούτοι.
Δέκατο και τελευταίο: Αν η κοινωνία μας και οι θεσμικές της Αρχές δεν αντιμετωπίσουν σύντομα και με την αρμόζουσα σκληρότητα αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο, έχουμε τελειώσει σαν κοινωνία. Αντιλαμβάνεστε πού μας οδηγούν όλοι αυτοί οι επιτήδειοι;
Σκεφτείτε έναν κόσμο όπου δεν πιστεύει κανένας τίποτα και κανέναν. Δεν πιστεύω τίποτα. Δεν εμπιστεύομαι κανέναν. Τους μισώ όλους! Φανταστείτε μια κοινωνία μαζικής παράκρουσης, όπου πρυτανεύει το χάος, η οργή, το μίσος, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η μοναξιά, η αποξένωση και η ακραία πόλωση. Θα σας άρεσε να ζείτε σε έναν τέτοιο κόσμο; Κι όμως, εκεί οδεύουμε ολοταχώς!

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΟ "FACEBOOK"

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΣΤΙΣ 2022-01-12 15-25-00


ΠΗΓΗ:
"FACEBOOK"
https://www.facebook.com/giorgos.ierodiakonos/

ΚΕΙΜΕΝΟ:
https://www.facebook.com/giorgos.ierodiakonos/posts/4823296074379950